četrtek, 13. april 2017

Velikonočna rožnata lešnikova kokoška (s sokom rdeče pese)


Velika noč je pred vrati in sestavine za praznično kuho in peko veselo čakajo, da pridejo na vrsto :)
Letos je poudarek na lešnikih...kar pa ne pomeni, da orehi, mandlji in indijski ne pridejo v poštev. V moji kuhinji absolutno vse dni v letu...tako kot puterček...navaden in ghee, 
nujno :)

Predstavljam vam sladek, rožnat lešnikov kruh v obliki kokoške, ki bo prijetno popestril barvito praznično mizo. Zanimiv pa bo tudi za otroke :)




(4 osebe, 1 h 30 min)

250 g moke
200 ml bio soka rdeče pese
50 g sladkorja
100 g mletih lešnikov
1 vrečka bio kvasa
0,5 dl sladke smetane
Mlačna voda
1 žlička ghee masla (lahko tudi navadno)



Thermomix recept za 4 osebe

1 Sok rdeče pese zlijemo v majhno kozico in kuhamo:  12 min/varoma/hitrost 1
   Kuhamo toliko časa, da se izloči več kot polovica vode, da dobimo koncentrat soka rdeče 
   pese.Tega mora biti približno 50 ml.

2 V posodo Thermomixa damo vse ostale sestavine z reduciranim sokom rdeče pese vred,      razen vode in gnetemo:           3 min/ KLAS

3 Med gnetenjem skozi odprtino v pokrovu počasi zlivamo vodo (cca 120g)
    Masa mora biti namreč homogena.

4 Testo pustimo vzhajati pol ure. Med tem vklopimo pečico na 190°C 

Vzhajano testo razvaljamo za prst debelo in izrežemo obliko kokoške.

6 Testo damo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem in pustimo, da vzhaja še 15 minut.

7 V segreti pečici pečemo približno 20 minut.

8 Pečeno kokoško premažemo z ghee maslom in jo pred postrežbo ohladimo.



Klasičen recept za 4 osebe

Sok rdeče pese zlijemo v majhno kozico in tekočino zavremo. Kuhamo toliko časa (približno 15 min), da se izloči več kot polovica vode, da dobimo koncentrat pesinega soka. Tega mora biti približno      50 ml.

Moko presejemo v večjo skledo,  vanjo stresemo sladkor, kvas in  mlete lešnike ter dobro premešamo.

Suhim sestavinam dodamo sladko smetano, koncentrat pesinega soka in toliko mlačne vode, da ob stalnem, intenzivnem mešanju dobimo homogeno, čvrsto testo, ki se loči od sklede.

Testo rožnate barve pustimo na toplem vzhajati pol ure.

Pečico segrejemo na 190 °C.

Vzhajano testo razvaljamo za prst debelo in izrežemo obliko kokoške.

Testo damo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem in pustimo, da vzhaja še 15 minut.

V segreti pečici pečemo približno 20 minut.

Pečeno kokoško premažemo z ghee maslom in jo pred postrežbo ohladimo.


Ni komentarjev:

Objavite komentar