Korenje v veliki meri povezujemo s pripravo slanih obrokov in si le redko predstavljamo, da ga srečamo v sladki verziji. V bistvu pozabimo na to.
Zakaj pa ne...že naše babice so znale njegovo sladkobo fantastično izkoristiti pri peki potice in različnih kolačev.
Danes pa obstaja nemalo receptov, takšnih in drugačnih, ki vsebujejo sladek korenček in so zeloooooooo dobri. Dokazano dobri :)
Tokrat vam predstavljam mojo korenčkovo tortico, Nigellin navdih, z mascarponejem, pirino moko in lešniki :)
(8 oseb, 50 min)
400 g korenčka
3 jajca
180 g sladkorja
120 g stopljenega masla
250 g pirine polnozrnate moke
1 čajna žlička sode bikarbone
Ščep muškatnega oreška
1 žlica ruma
Premaz:
80 g lešnikov
50 g mascarponeja
2 žlici sladkorja v prahu
2 žlici ruma
Korenček olupimo in ga v mešalniku na drobno nasekljamo.
Jajca in sladkor s pomočjo mešalnika mešamo toliko časa, da
dobimo rahlo penasto zmes.
Hitrost mešalnika pustimo na najvišji hitrosti in počasi
vlivamo stopljeno maslo in rum.
Masi dodamo korenček in ga počasi s kuhalnico vmešamo vanjo.
Na koncu prav tako
previdno dodamo presejano pirino moko s sodo bikarbono in
muškatnim oreškom.
Maso zlijemo v namaščen tortni model (premer 26 cm), ki smo
ga obložili s peki papirjem in damo v ogreto pečico na 180 °C.
Torto pečemo okrog 35 minut.
Pečeno korenčkovo torto vzamemo iz pečice in jo pustimo na
rešetkah, da se ohladi.
Mascarpone zmešamo s sladkorjem v prahu in rumom v homogeno
zmes.
Lešnike damo v segreto ponev in jih na hitro prepražimo, da
zadišijo.
Ohlajeno torto premažemo z mascarponejevo kremo in posujemo
z grobo nasekljanimi lešniki.
Ni komentarjev:
Objavite komentar