Nisem si mogla odpustit, da ga nisem prej poklicala in se zmenila drugače, ko me je le 5 komadov kakija gledalo iz gajbice, jaz pa sem imela toliko načrtov z njimi...
V glavnem, vikend ki je pred nami, bo tudi Martinov :) jeeee. In da se oddolžim kakiju, sem se odločila da pripravim eno sladico... tako posebno torto...
Biskvit:
3 jajca
5o g medu
10 g rjavega
sladkorja
40 g moke
30 g škroba
30 g mletih
mandljev
Krhka
karamela:
100 g
sladkorja
1 čajna
žlička masla
1 zravnana
čajna žlička sode bikarbone
Kakijev žele
in krema:
500g
kakijevega pireja
6 listov
želatine
100 g
sladkorja
sok ene
pomaranče
ščep bio
vanilijevega sladkorja
250 g sladke
smetane
S pomočjo
mešalnika stepamo jajca in med dokler ne nastane zmes penasta. Narahlo presejemo
moko, škrob in mlete mandlje ter počasi vmešamo, da nastane homogena masa.
Dno pekača ali obroča za torte premera 18 cm zaščitimo s
peki papirjem in vanj nalijemo biskvitno maso in pečemo v pečici segreti na 180
stopinj C, 20 min oz. dokler ni pečena.
Pečen biskvit
vzamemo iz pečice in takoj ohladimo.
V kozico
stresemo sladkor za pripravo karamela. Na zmernem ognju počakamo, da se začne
taliti. Karamela ne mešamo, ampak samo obračamo kozico, da dobimo zlato rumen
karamel.
Previdno!
dodamo maslo in sodo bikarbono, saj je karamel ZELO vroč. Premešamo in zlijemo
na pekač na peki papir ter počakamo, da se ohladi in strdi. En del karamela
nalomimo na kose, drugega pa zmeljemo v drobtine.
Nato se
lotimo kakijevega želeja. V kozico damo 250 g kakijevega pireja, 50 g
sladkorja, vanilijev sladkor in pomarančni sok. Počakamo da zavre, nato pa
odstavimo in dodamo v mrzli vodi namočene 3 liste želatine. Premešamo, da se
želatina popolnoma raztopi, nato pa ohladimo.
Maso vlijemo
v obroč premera 18 cm, ki ga predhodno obdamo z živilsko folijo in damo v
hladilnik, da se strdi.
Ta čas
pripravimo še kakijevo kremo in sicer 250 g kakijevega pireja, ki nam ga je še
ostalo damo v kozico skupaj s preostankom sladkorja in počakamo, da zavre.
Odstavimo in masi dodamo želatino (3 liste), ki smo jo predhodno namočili v
mrzli vodi. Vse dobro premešamo in ohladimo.
Sladko
smetano stepemo in jo primešamo ohlajeni kakijevi mešanici.
Sedaj začnemo
z zlaganjem naše torte, pri čemer si pomagamo z obročem (18 cm) in acetatno
folijo (širina 8 cm).
Obroč
položimo na želeno podlago, njegov obod obdamo z acetatno folijo, biskvit
položimo na dno in nanj damo malo kakijeve kreme. Maso pogladimo in dodamo
kakijev žele, karamelne drobtine ter preostanek kreme. Dobro pogladimo in damo
v hladilnik za eno uro. Nato odstranimo obroč in folijo.
Kakijevo
torto okrasimo s koščki hrustljavega karamela in jo ponudimo kot zaključek martinovega kosila ali večerje. Uživajmo v sladkanju :)
Izgleda fantastično! Kot nalašč, da porabim skledo kakijev :)
OdgovoriIzbrišiOdlično :) se izplača, recept je res fantastičen :)
OdgovoriIzbriši