sreda, 18. februar 2015

Sirova Manhattan torta

Manj je več. To res drži kot pribito, pa naj gre za obleko, notranjo opremo prostora, avto…karkoli, tudi pri hrani in prezentaciji je tako.

Marsikatera jed izgleda tako lepo, ampak ali je tudi na jeziku "lepa"…spomnim se piškotov, ki mi jih je ponudila znanka, ko sem bila na obisku. Tako lepo okrašeni,  vsi enaki in popolni, ampak groznega okusa. Je že res, da živimo v času, ko je vsega na pretek, ampak da kupiš tako zelo zanič kekse…to se moraš pa ekstra potruditi. 

Dragi moji, ni samo videz pomemben, ko ponudiš neko jed, okus je na koncu najpomembnejši ne glede na vse. Pravi gurman, katerega okus je še pristen in ni pokvarjen s strani raznih ojačevalcev itd., zna ceniti in okusiti katero okoli jed, v katero je bila poleg kvalitetnih surovin  vložena tudi kuharjeva  ljubezen in energija.

Ena res zelo okusnih in preprostih sladic je sirova Manhattan torta. Naredi se jo tako…


200 g keksov Petit Beurre 
50 g orehov
85 g stopljenega masla
500 g pasirane skute
2 veliki jajci
140 g kristalnega sladkorja
1 kavna žlička bio vanilijevega prahu
200 g kisle smetane


V večjem loncu razpustimo maslo. Kekse in orehe zmeljemo na drobno s pomočjo mlinčka in jih dodamo maslu. Dobro premešamo in stresemo v namaščen pekač za torto premera 20 cm. Pekač postavimo v hladilnik.


Medtem v posodi z električnim mešalnikom penasto zmešamo jajca in sladkor ter vanilijo. Počasi dodamo skuto in mešamo naprej, da dobimo gladko zmes.


Pekač vzamemo iz hladilnika, na testo zlijemo maso in damo v segreto pečico na 190 stopinj C  za 30 min.



Po tem času torto vzamemo iz pečice, čez prelijemo in razmažemo kislo smetano ter pečemo še 8 min. Kisla smetana mora ostati še bela in ne sme porumeneti.



Pečeno in ohlajeno torto postavimo za 8 ur ali kar čez noč v hladilnik. Preden postrežemo sladico, jo damo uro prej ven iz hladilnika.

Za preliv zmešamo malinovo marmelado in limetin sok po okusu in prelijemo kos odlične in zelo okusne torte.












Ni komentarjev:

Objavite komentar